Langaton vai kaapeloitu valvontakamera?

Langattomat valvontakamerat ja ylipäätään kaikki langattomat turvajärjestelmät kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Langaton valvontakamera onkin usein kotiin helpoin, nopein ja edullisin ratkaisu. Langattomat valvontakamerat yhdistetään yleensä jo olemassa olevaan kodin langattomaan Wlan/ WiFi verkkoon.

Langattoman valvontakameran edut ja haitat

Langattoman valvontakameran ehdoton etu on sen helppo asennettavuus. Tällöin turvakamera ei tarvitse kaapelointia esimerkiksi tallentimelta tai verkkokytkimeltä vaan tiedonsiirto tapahtuu langattomasti Wlan lähiverkon kautta. Langaton kamera on yleisesti siis huomattavasti nopeampi asentaa kuin valvontakamera, joka käyttää tiedonsiirtoon kaapelia. Toinen langattoman valvontakameran etu on yleensä valvontakameran edullinen hinta. Langaton valvontakamera tallentaa videotallenteet yleensä kameran sisäiselle muistikortille, tai lähettää liiketallenteiden kuvakaappaukset esimerkiksi käyttäjän sähköpostiin. Langaton valvontakamera toimii siis yleensä täysin ”itsenäisesti”.

Langatonta valvontakameraa hankkiessa on kuitenkin tärkeää varmistua siitä, että oma Wlan/WiFi verkko on kattava sekä toimintavarma. Et varmasti halua törmätä tilanteeseen, että olet esimerkiksi lomamatkalla ja avaat älypuhelimellasi etäkatseluohjelmistot ja toteat, että valvontakameraan ei saada yhteyttä. Tällaisiin ikäviin tilanteisiin voidaan törmätä, jos Wlan/ WiFi ei ole riittävän toimintavarma tai verkko ”pätkii”. Langaton valvontakamera voidaan tyypillisesti asentaa omakotitalossa noin 15-25 metrin etäisyyteen kodin reitittimestä tai verkkolaitteesta. Kodin langattoman Wlan verkon kantama on hyvä testata jo ennen valvontakameran hankkimista. Kodin langatonta verkko on mahdollista vahvistaa, jos langattoman valvontakameran haluaa asentaa esimerkiksi ulos ja välimatka reitittimeen kasvaa siten, että kantama ei enää riitä.

Langattoman valvontakameran edut:

 • Helppo ja nopea asennus
 • Edullinen hinta
 • Hyödynnetään mahdollisesti jo olemassa olevaa langatonta verkkoa
 • Etähallittava

Kiinnitä näihin asioihin huomiota langatonta valvontakameraa hankkiessasi

 • Varmistu langattoman WLAN/WiFi verkon toimintavarmuudesta
 • Muista testata verkon kantama ennen kameran asennusta
 • Hanki korkearesoluutioinen valvontakamera, videokuvan tarkkuus tällöin hyvä (suosittelen vähintään 1440p)

Kaapeloitu valvontajärjestelmä edelleen langatonta toimintavarmempi

Vastaavasti kaapelin varassa toimivaa valvontakameraa voidaan edelleen pitää toimintavarmempana langattomaan valvontakameraan verrattuna. Suurin osa yrityskäyttöön ja julkiseen käyttöön tulevista valvontakamerajärjestelmistä toteutetaan edelleen kaapeloituna. Valvontakameroiden kehityksen myötä IP- valvontakamerat toimivat parhaillaan yhden tietoverkkokaapelin varassa (PoE). Valvontakameroille voidaan syöttää virtaa ja dataa samaa tietoverkkokaapelia pitkin, PoE:n ansiosta valvontakamerat eivät vaadi enää erillisiä virtalähteitä. Tämä uudistus on tehnyt myös kaapeloinnista huomattavasti kustannustehokkaampaa. Mikäli olet hankkimassa laajempaa valvontajärjestelmää, joka koostuu useammista valvontakameroista tai järjestelmä on tulossa yrityskäyttöön, suosittelen kaapeloitua valvontakamerajärjestelmää. Jos kyse on yhdestä valvontakamerasta, joka asennetaan kotiin- tai kesämökille, suosittelen hankkimaan langattoman WiFi valvontakameran.

Kaapeloidun valvontajärjestelmän edut

 • Toimintavarmuus
 • Pitkäikäisyys
 • Mahdollisuus hyödyntää olemassa olevaa verkkokaapelointia
 • Helposti laajennettavissa
 • Yrityksille, kotiin ja mökille
 • Soveltuu vaativaankin käyttöön

Muista kiinnittää hankinnassa huomiota näihin asioihin

 • Onko kiinteistössä jo olemassa olevaa tietoverkkokaapelointia jota voidaan hyödyntää
 • Hanki korkearesoluutioinen valvontakamera, videokuva tällöin laadukasta ja selkeää.

Kohti turvallisempaa arkea
-Antti Mäenpää

Vieritä ylös